Descoperirea exceptionala facuta in Dunare! Zace de sute de ani in apele Dunarii!

Un fragment din bordul unei ambarcatiuni otomane datand cel mai probabil din secolul al XVIII-lea a fost descoperit saptamana aceasta in Dunare, pe raza comunei Sfantu Gheorghe din Tulcea.

Fragmentul, potrivit unui comunicat difuzat de Directia Judeteana pentru Cultura, a fost descoperit si recuperat din Dunare in timpul unei operatiuni de dragare. Primele cercetari efectuate de Directia Judeteana pentru Cultura si Institutul de Cercetari Eco-Muzeale releva ca epava din care provine fragmentul dateaza cel mai probabil din secolul al XVIII-lea, desi este plauzibila si o datare in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, iar starea buna de conservare a artefactului este in masura sa ofere informatii stiintifice despre navigatia la gurile Dunarii din acea perioada.
‘Avem de a face cu o descoperire exceptionala, in primul rand prin prisma raritatii acestui gen de bunuri arheologice – pana in prezent unicat in sectorul Dunarii Inferioare’, se arata in comunicatul semnat de directorul DJC, Iulian Vizauer, conform Agerpres.

Bunul arheologic descoperit intamplator va intra in proprietatea publica a statului si urmeaza sa fie dat in administrarea unei institutii de specialitate pana in momentul preluarii artefactul urmand sa ramana in custodia Primariei comunei Sfantu Gheorghe.

‘Artefactul este susceptibil de a face parte din categoria Tezaur – bunuri culturale de importanta exceptionala’, se mai arata in comunicat.

Fragmentul de barca este in prezent pazit in permanenta inclusiv de Garda de Coasta, fiind luate masuri de protectie impotriva variatiilor de umiditate si temperatura. Acesta urmeaza sa fie transportat la Tulcea pentru operatiuni si tratamente de conservare primara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *