Comuna Berzasca

Comuna isi are numele din “brza”, insemnind in limba slavona repede, de la raul, care curge repezinos, cu acelasi nume si ale carui maluri in decursurile veacurilor, dupa imprejurari de multe ori si-a schimbat vatra, si care si astazi ocupa ambele maluri ale raului Berzasca.
Comuna Berzasca, se afla in sud-estul judetului Caras-Severin, pe malul fluviului Dunarea (mai exact in Clisura Dunarii), fiind cea mai sudica localitate de frontiera din jud. Caras-Severin, situata la o distanta de 74 km de Orsova si 58 km de Bazias. Comuna cuprinde 4 sate: Berzasca – resedinta de comuna, Liubcova, Cozla si Bigar.
Comuna Berzasca face parte din aria protejata Parcul Natural „Portile de Fier”; avand si cea mai mare suprafata cuprinsa in zona protejata (conform Anexei 1), comparativ cu celelalte comune.
De asemenea comuna are si o pozitie centrala in cadrul parcului, iar satul Berzasca este asezat pe malul Dunarii, la distanta aproximativ egala fata de localitatile care definesc Parcul : Bazias si Gura Vaii.
In iunie 2007, Comuna Berzasca a finalizat Planul Strategic de Dezvoltare social-economica a Comunei Berzasca, jud. Caras-Severin, 2007-2013, iar in iunie 2008 a fost finalizat si Planul urbanistic general (PUG) al Comunei.
Comuna Berzasca a initiat, finantat si elaborat mai multe studii de fezabilitate si proiecte tehnice, ca etapa preliminara in procesul accesarii unor finantari si fructificarii unor programe. Actiunile respective s-au incadrat in procesul de dezvoltare durabila a comunitatii Berzasca si fac dovada disponibilitatii, abilitatii si capacitatii administratiei locale si a primarului, in domeniul cerintelor si exigentelor acestui proces.
Dintre studiile si proiectele elaborate enumeram:
- Canalizare si statie de epurare – Berzasca (in curs de implementare pana la data de 20.04.2010);
- Extindere retea de alimentare cu apa si contorizare in localitatea Berzasca (in curs de implementare pana la 21.05.2010);
- Reabilitare strazi in comuna Berzasca, satele Berzasca, Liubcova si Bigar (in curs de implementare);
- Reabilitare drum localitatea Bigar;
- Reabilitare Centru Comunitar – localitatea Liubcova;
- Amenajare teren de joaca si sport in zona de blocuri – Berzasca;
- Reabilitare strazi localitatea Berzasca;
- Alimentare cu apa localitatea Liubcova;
- Canalizare menajera localitatea Liubcova;
- Reabilitarea si pregatirea sitului industrial poluat si neutilizat din satul Cozla, comuna Berzasca, in vederea reutilizarii si dezvoltarii parcului de afaceri (in curs de evaluare)
Vecinatatile teritoriului comunei Berzasca sunt:
- la nord – pe crestele Muntii Almajului se invecineaza cu localitatile cehe Ravesca si Girnic din comuna Bania;
- la est – comuna Svinita, din judetul Mehedinti;
- la sud – cu fluviul Dunarea, granita naturala cu Serbia.
- la vest – comuna Sichevita.
Perimetrul comunei este orientat nord-sud, ocupand depresiunea intramontana Liubcova – Berzasca si o parte din terminatia sudica a crestei mediane a muntilor Almajului, la 42 km fata de Moldova Noua, 74 km fata de Orsova si 150 km fata de Resita. In urma lucrarilor hidroenergetice din zona, localitatea Drencova a fost stramutata langa vatra localitatii Berzasca.
Comuna Berzasca este situata intr-o zona de frontiera externa a Romaniei. Ea face parte din zona de frontiera, cu o latime de 30 km fata de fontiera de stat (Legea 243/2002). Accesul in Berzasca se realizeaza pe cale auto utilizand DN 57A Orsova – Moldova Noua – Oravita – Moravita. Localitatea Bigar este legata de centrul de comuna prin DN 57A, Berzasca – Cozla si DC 47- Cozla – Bigar, de pe valea Sirinia. La nivelul comunei exista mai multe drumuri forestiere si comunale, cum sunt: drumul comunal din localitatea Liubcova spre Ravensca si cel forestier de pe valea Berzasca si Dragoslavele, cu acces spre Bigar.
Comuna Berzasca face parte din zona Defileului Bazias – Gura Vaii, fiind cuprinsa in cea mai mare parte in zona de Rezervatie a “Parcului Natural Portile de Fier”, care se impune prin diversitatea, varietatea, originalitatea si unicitatea ecosistemelor ce o compun si prin pitorescul inegalabil al Defileului Dunarii.
Dintre cele trei sate asezate pe Dunare (exceptie facand satul Bigar, asezat inspre est, in interiorul Muntilor Almajului), Cozla este cel mai sudic sat al Comunei Berzasca.
Lasă un răspuns